Geschiedenis van de vereniging

Het begin

Op dinsdag 18 oktober 1981 was een voorlichtingsavond in lokaal "De Jreets" te Kerkrade. Van de 25 geĂŻnteresseerde aanwezigen waren 22 personen bereid om als lid deel te nemen aan een nieuw op te richten duikvereniging. Onmiddellijk werd besloten uit deze 22 personen een bestuur te kiezen. De gekozen naam "Onderwatersportvereniging Atlantis" werd later bij aanmelding van de NOB ( 1 mei 1982) door deze laatst genoemde niet goedgekeurd omdat de naam al vele male bij de NOB was aangemeld. Hierop werd de huidige naam gekozen. Die niet zoals menigeen zal denken iets te maken heeft met de naam van het zwembad waar de trainingen plaats vinden. Maar die is uitgekozen door de leden, omdat "De Pool" in het Kerkraads dialect de vertaling is van een "grote plas water" . DE POOLDUIKERS zijn dus vrij vertaalt  "grote plas water duikers. Onder de door de leden gekozen naam is de vereniging ingeschreven bij de NOB onder owsv De Poolduikers  nummer 194.

Op 9 maart 1982 werd ten kantore van notaris Oostwegel de akte gepasseerd waardoor de vereniging officieel een vereniging werd als bedoeld in de wet vereniging en vergadering. Tevens werd de vereniging ingeschreven in het register van de kamer van koophandel en fabrieken te Heerlen onder nummer 40187924.

 

DE START VAN DE JEUGD BIJ DE POOLDUIKERS

 

Op vrijdag 17 december 1982 starte de vereniging een jeugdafdeling voor kinderen in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar met 4 kinderen.

0mdat kinderen na het zwemdiploma iets anders willen dan alleen maar baantjes trekken. Maar ook omdat de populariteit voor het duiken de laatste jaren mede door de verre vakantie bestemmingen sterk was toegenomen.

Vanaf het begin waren de snorkeldiploma’s A; B; C en het persluchtdiploma A; B en C de leidraad om de jeugd bezig te houden in het zwembad.

Vanaf 2009 is de vereniging bezig met het door de Nederlandse Onderwatersport Bond ontwikkelde scubaDoe jeugdprogramma .